MLADINSKI PEVSKI FESTIVAL 2024.

Novo poglavje celjske kulturne zgodovine.

Že od leta 1946, ko je v knežjem mestu prvič zazvenel Mladinski pevski festival (MPF), se Celje uvršča na zemljevid pevskih prestolnic Slovenije, Evrope in sveta. Leto 2024 bo pri novi festivalski izvedbi zagotovo posebno, saj se bo med 3. in 6. aprilom začelo pisati novo poglavje celjske kulturne zgodovine, kajti pod okrilje MPF se od letošnjega leta dalje seli tudi bienalno državno tekmovanje mladinskih pevskih zborov, ki bo odslej nastajalo v sodelovanju med Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti, Zavodom Celeia Celje in Mestno občino Celje. To bo dopolnjevalo bienalno mednarodno različico festivala, ki jo organizatorji snujejo za pomlad 2025.

MLADINSKI PEVSKI FESTIVAL
MLADINSKI PEVSKI FESTIVAL
MLADINSKI PEVSKI FESTIVAL
MLADINSKI PEVSKI FESTIVAL

V skoraj 80-letni zgodovini, se je naš festival vedno znal prilagoditi duhu časa in pri tem ohranjati poslanstvo, ki so si ga organizatorju na čelu z Jurčetom Vrežetom zastavili ob njegovih začetkih tik po koncu II. svetovne vojne. Druženje generacij ob glasbi, mladostna svežina, upanje, optimizem in vera v sodelovanje, skupna skrb za harmonijo in bogato kulturno izročilo naše domovine.

Letošnji festival se lahko pohvali tudi z bogatim spremljevalnim programom. Tremi festivalskimi »predtakti« s koncerti mladinskih zborov iz Celja in Nemčije (19. marec, 27. marec) in medobčinsko zborovsko revijo Pesemca (3. april). Odprtje festivala bo v četrtek, 4. aprila, ob 18h v Narodnem domu Celje, kjer bodo skupaj s pevci I. gimnazije v Celju, Šolskega centra Celje, Gimnazije Celje – Center in II. gimnazije Maribor nastopili zmagovalci MPF 1965 – Mešani pevski zbor Trnovci iz Ljubljane, ki so se pod vodstvom zborovodkinj Majde Hauptman in Petre Frece Šilak ponovno zbrali posebej za to priložnost.

Festival bo bogatila tudi minutka za pesem, ki bo z zborovsko glasbo napolnila celjske ulice v času festivala (3.-6. april), revialni koncert z zbori Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, Glasbene šole Celje, OŠ Markovci in Gimnazije Celje – Center, ki bodo 5. aprila ob 17. uri v Narodnem domu dopolnili delavnice za študente glasbene pedagogike ter zborovskega dirigiranja iz ljubljanske in mariborske univerze, glasbene pedagoge in zborovodje (5. april).

Bogat spremljevalni program s tremi festivalskimi »predtakti« in minutko za pesem.

27. državno tekmovanje mladinskih zborov bo potekalo v soboto, 6. aprila, v veliki dvorani Narodnega doma v Celju. Prvi tekmovalni koncert se bo začel ob 10.30, drugi pa ob 14.30. Pomerili se bodo mladinski zbori iz glasbenih šol Rogaška Slatina, Fran Korun Koželjski Velenje, osnovnih šol n. h. Maksa Pečarja Ljubljana Črnuče, Šempeter v Savinjski dolini, Tržišče, Križevci, Aljojzija Šuštarja Ljubljana, Primoža Trubarja Laško in Dramlje, gimnazij Kranj, Škofja Loka, Celje – Center in vokalna skupina Emil Komel iz italijanske Gorice. Ob 17. uri se bo tekmovanje zaključilo s koncertom nagrajencev ter razglasitvijo rezultatov na Glavnem trgu v Celju (oz., če bo slabo vreme, v Narodnem domu Celje). V strokovni žiriji bodo letos sodelovali skladateljica, zborovodkinja in pedagoginja Tadeja Vulc, pedagoginja in zborovodkinja Katja Gruber, zborovodkinja in pedagoginja Helena Fojkar Zupančič, skladatelj, zborovodja in pedagog Damijan Močnik ter zborovodkinja in pedagoginja Barbara Kovačič.

Podrobnejši urnik celotnega dogajanja je objavljen ob koncu sporočila. Vsi dogodki so odprti za javnost, vstop je brezplačen.

MPF bo v Celju zopet poskrbel za pester in razgiban uvod v praznični april, ko bomo praznovali tudi 573 let od kar je Friderik II. Celjski takratni trški naselbini podelil mestne pravice. Pojoč bomo praznovanja zaključil s tradicionalnim projektom Vseslovensko petje s srci – v nedeljo, 21. aprila, od 11. do 12. ure s pevskim sprehodom po starem mestnem jedru, in v torek, 23. aprila, s petjem v celjskih vrtcih, šolah, javnih podjetjih in javnih zavodih. Aprila bodo v Celjskem in Narodnem domu potekali tudi tradicionalni pomladni koncerti celjskih gimnazijskih pevskih zborov, ki sodijo med najboljše tovrstne sestave v Sloveniji in Evropi.

Umetniški svet letošnjega MPF in 27. državnega tekmovanja mladinskih zborov sestavljajo Nenad Firšt, Damijan Močnik, Katja Gruber, Kerstin Pori in Tadeja Vulc. Programska vodja državnega tekmovanja je Mihela Jagodic (JSKD), koordinator festivala pa David Preložnik (Zavod Celeia Celje).

Program

Podroben razpored revij in tekmovanj najdete tukaj

 • 19.3.2024, 19.00Narodni dom
  Festivalski predtakt: »Kul-tura« od C(elja) do H(amburga)/»Cool-Tour« von C(elje) bis H(amburg)

  Dekliški pevski zbor GCC, zb. David Preložnik, in Dekliški pevski zbor Glasbenega inštituta iz Hamburga, zb. Gesa Werhahn

 • 25.3.2024, 10.00Narodni dom
  Novinarska konferenca

  Mladinski pevski festival 2024

 • 27.03.2024, 19.00cerkev sv. Danijela
  Festivalski predtakt: Maurice Duruflé – Rekviem

  Mešani mladinski pevski zbor I. gimnazije v Celju, zb. Tomaž Marčič

 • 03.04.2024, 16.00, 17.00, 18.00Celjski dom
  PESEMCA

  Pésemca - območna revija otroških pevskih zborov občin Celje, Dobrna, Vojnik in Štore (podroben razpored najdete tukaj)

 • 04.04.2024, 18.00Narodni dom
  Odprtje MPF 2024 – slavnostni koncert

  MeMPZ I. gimnazije v Celju, zb. Tomaž Marčič,
  DPZ II. gimnazije Maribor, zb. Viljem Babič,
  DPZ Gimnazije Celje – Center, zb. David Preložnik,
  MeMPZ Šolskega centra Celje, zb. Matevž Pušnik,
  posebni gostje uvodnega koncerta – MePZ Trnovci Ljubljana, zmagovalci MPF 1965 – zb. Majda Hauptman in Petra Frece Šilak

 • 05.04.2024, 17.00Celje
  IZOBRAŽEVANJE IN REVIJA

  Delavnice, revialni koncert in pokoncertni pogovor (podroben razpored najdete tukaj)

 • 06.04.2024Celje
  TEKMOVANJE IN MINUTKA ZA PESEM

  27. državno tekmovanje mladinskih zborov, ulični nastopi sodelujočih zborov na zvezdi (podroben razpored najdete tukaj)

 • 21.04.2024, 11.00Glavni trg
  Vseslovensko petje s srci

  Pevski sprehod skozi staro mestno jedro (če bo slabo vreme, dogodek odpade)

 • 23.04.2024, 10.00Različne organizacije
  Vseslovensko petje s srci

  Skupno petje v celjskih vrtcih, šolah, javnih zavodih in javnih podjetjih

 • 26.04.2024, 19.00Narodni dom
  Pesem upora

  Koncert Mestne občine Celje in Zveze borcev za vrednote NOB ob Dnevu upora proti okupatorju

Mladinski pevski festival Celje omogočajo