Mladinski pevski festival Celje

Zgodovina festivala.

Zgodovina festivala MPF od leta 1935 do danes.

Prva zamisel o združevanju mladinskih zborov je vzniknila leta 1935, v Društvu pevovodij mladinskih zborov v Slovenskih Konjicah. Leta 1946 se je ideja udejanila v prvem množičnem koncertu mladih pevcev, poimenovanem “Praznik mladinske pomladi”. Jurče Vreže, ki je prevzel vlogo prvega dirigenta edinstvenega množičnega koncerta, je pred Prothasijevim dvorcem v Celju vodil 3000 mladih pevcev. Ustvarjen je bil I. Mladinski pevski festival. Pevska manifestacija je v letih 1946 do 1961 začela preraščati lokalni značaj. Leta 1960 so prvič nastopili zbori iz mest bivših jugoslovanskih republik, leta 1963 pa je prireditev privabila tudi mlade pevce iz tujine, festival je postal bienalnega in tekmovalnega značaja. Leta 1969 je 8. Mladinski pevski festival k množičnemu koncertu na Muzejskem trgu pritegnil tudi tuje zbore, kar se je obdržalo vse do današnjih dni.

MLADINSKI PEVSKI FESTIVAL 1971
MLADINSKI PEVSKI FESTIVAL 1971
MLADINSKI PEVSKI FESTIVAL 1971
MLADINSKI PEVSKI FESTIVAL 1971

Leta 1989 so se začele krhati nekoč tako močne vezi med narodi in narodnostmi Jugoslavije. Nihče pa vendarle ni slutil, da festivala, napovedanega za leto 1991, ne bo. Začela se je vojna na območju nekdanje Jugoslavije. Nadomestno leto za preloženi festival je bilo 1992, nastopili so zbori iz Slovenije, Hrvaške, Makedonije, Poljske, Češke, Slovaške, Bolgarije in Madžarske, zborom iz Bosne in Hercegovine je prihod preprečila vojna vihra. Tujina se je odzvala maloštevilno in boječe. “A zbori, ki so nastopili, so peli sproščeno, skupno petje množičnega zbora je bilo eno samo sponatno veselje, pozdravljanje gostujočih zborov, dirigentov, predsednika Republike Slovenije … To je bilo resnično evropsko vzdušje”, se nastopov iz tega leta spominja György Mihalka, dolgoleten sodelavec festivala. Festival, ki je potekal v novi državi Sloveniji je, neprijetnim okoliščinam navkljub, opravil pomemben premik. Svojemu nazivu je uradno dodal predpono Mednarodni mladinski pevski festival.

"To je bilo resnično evropsko vzdušje.”
- György Mihalka

Novi tednik 4. 6. 1992
Novi tednik 4. 6. 1992

V času od leta 1992 je bilo izvedeno deset festivalov. Vabilu za sodelovanje so se poleg slovenskih zborov odzivali tudi zbori iz Evrope, ponovno so prepevali mladi iz Italije, Nemčije, Avstrije, Hrvaške, Makedonije, Srbije, Portugalske, Rusije, Litve, Češke, Slovaške, Madžarske, Irske, Belarusije, Ukrajine, Romunije, Bolgarije, Poljske, Estonije, Švedske, Velike Britanije in Izraela. Zbore in zborovodje so od leta 1997 spremljali ugledni člani žirije: Edvard Goršič, Tomaž Faganel, Jernej Habjanič, Damijan Močnik, Dragica Žvar, Martina Batič, Helena Fojkar Zupančič, Sebastjan Vrhovnik (Slovenija), Vladimir Kranjčević (Hrvaška), Venno Laul (Estonija), François-Xavier Delacoste,  Hansruedi Kämpfen (Švica), Johan van Bouwelen, Johan Duijck, Benoît Giaux,  Jean-Claude Wilkens (Belgija), Zsuzsanna Graf, Zsuzsánna Mindszenty (Madžarska), Karl Zepnik, Johannes Rahe, Gudrun Schröfel (Nemčija), Malcolm Goldring (Velika Britanija), Bo Johansson (Švedska), Corrado Margutti (Italija) in Anne-Marie Cabut (Francija).

Mladinski pevski festival Celje.

Festival, ki ga Celje gosti od leta 1946, zna prisluhniti utripu časa. Vsaki dve leti knežje mesto obleče v pesem in ga napolni z mladostno svežino. To je bienalna prireditev, na kateri se predstavijo mladinski pevski zbori z vsega sveta. Spremlja ga projekt »Minutka za pesem«, katerega namen je glasbo prenesti na ulice starega mestnega jedra Celja.

Festival, ki ga ustvarjamo od leta 1946, še vedno živi. Ker zna prisluniti utripu časa. Ker je zasnovan tako, da ni negiben, ampak se spreminja z generacijami.

Mladinski pevski festival Celje omogočajo